NTI Gymnasiet Sollentuna försöker ligga i framkant och erbjuda nya kurser som stämmer med samtiden. På skolan finns bland annat en E-sportprofil.

Antalet utövare av e-sport ökar och det har blivit allt mer positivt, vi har till och med kunnat se en utövare i SVT:s populära ”Mästarnas mästare”. Populariteten gjorde att skolan valde att satsa på att ha med det som en valmöjlighet.

– Att spela ingår inte i kursen, utan det sker tillsammans med en coach på kvällstid, men det finns också mycket annat att lära inom området, säger biträdande rektorn Ulrika Myhrberg.

På skolan har man också anställt två heltidsmentorer som finns till hands och coachar eleverna och de kan även fungera som ett stöd till lärarna.

– Det har vi inte haft så länge, därför är det lite tidigt att utvärdera satsningen, men jag har hört att många är positiva, säger Myhrberg.

På skolan finns cirka 200 elever och ett 20-tal anställda. Just litenheten ser Ulrika som en av skolans främsta styrkor.

– Närheten till pendeltåget är också en fördel, det gör att vi kan ha ett större upptagningsområde. Vi är en ung skola med höga ambitioner.

Något som är väldigt uppskattat bland eleverna är att skolan brukar anordna en LAN-natt från 18 en fredagskväll där många sitter med tills på lördagsmorgonen, detta som start på höstlovet.

– Det är inte bara LAN, vissa spelar exempelvis pingis eller biljard, vi visar film, caféet är öppet och det är väldigt mysigt här på skolan.

Handelsläraren Peter Both har jobbat på skolan sedan 2013. Han jobbar mycket med ung företagsamhet, eleverna får lära sig att driva eget, ett inslag är att de driver caféet på skolan där de får praktisera både företagsekonomi, marknadsföring och handelsämnen. Andra gör armband, trycker t-shirtar, skriver böcker eller säljer armband. De lär sig mycket av att testa sina egna idéer.

Ett samarbete med Malta håller på att sätta sig och utbytet ger eleverna från tre olika program möjlighet att praktisera utomlands under fyra veckor. 15 veckors praktik ingår i utbildningen totalt sett.

– Praktiken tangerar många av ämnena de läser här. Det är en jättebra grej. Det roligaste är när man kommer ut och träffar eleverna på arbetsplatserna, det är ofta en helt annan och mer ansvarstagande människa man möter och det händer på så kort tid. Då blir man alltid stolt, säger Both.