På NTI Gymnasiet Stockholm erbjuds eleverna möjlighet att ta certifikat i Microsoft och Cisco.

– Det smäller högt hos arbetsgivarna, säger Michael Helling, som undervisar i nätverk och datorteknik.

Studierna på skolan är i första hand högskoleförberedande, men möjligheterna för de som vill börja jobba direkt efter gymnasiet ökar med hjälp av certifikaten. För de som lyckas på testet blir det ett kvitto på att man har en specialisering.

Utöver fördelen med att kunna erbjuda chansen att få ett kritiskt certifikat har skolan även inlett ett samarbete med företag i Japan.”– Jag åkte med elever dit på praktik på ett företag, det är en relation vi verkligen kommer att vårda. Det gav oss otroligt mycket, säger Henrik Sundin, som är lärare i nätverksteknik.”

Skolan har även rest till England och Portugal på praktikresor.

I höst drar satsningen med Makerspace igång och det planeras för gigantiska projekt framöver på skolan. Ett webbhotell som ska integrera undervisning för de som läser IT, estet och teknik där en skoltidning drar igång, det kommer gå att streama aktiviteter live i egna kanaler.”– Det är något som eleverna och lärarna ska bygga upp tillsammans, det ska vara ett ställe där allt finns samlat, alla har koll på vad som är på gång och jag tror att det främjar möjligheterna för de olika programmen att komma varandra närmare, säger Henrik.”

Skolan jobbar också nära olika företag, de är inbjudna för att ge en tydlig bild till eleverna vilken kompetens som efterfrågas just nu. Det väcker passion och intresse bland eleverna. Det hjälper också eleverna att förstå varför de pluggar olika kurser.

Programmeringsläraren Babis Kalkitsas berättar stolt att hans första sju elever klarade Microsoft-testet i år och fixade sina certifikat. ”– Det är ju ett jättefint kvitto för eleverna på allt de har lärt sig under sina år här på skolan, säger han.” Han berättar också att elever från skolan har prisats för en app de har byggt på Hack Your World-tävlingen.