Markus Laakso läser IT-programmet på NTI Gymnasiet Stockholm. I den här intervjun berättar han om varför han valde programmet, om skillnaden mellan gymnasiet och högstadiet och vad som är viktigt att tänka på inför gymnasievalet.

Markus Laakso berättar om IT-programmet

Vem är du och vilket program går du?

Jag heter Markus Laakso och går El- och energiprogrammet inriktning dator- och kommunikationsteknik (IT-programmet).

Varför valde du just IT-programmet?

Jag valde IT-programmet eftersom att jag alltid har varit intresserad av datorer och hur de fungerar. Och hur datorer kan kommunicera med varandra genom bara 1:or och 0:or?


”Det är så många intressanta kurser och innehållet i kurserna är kunskaper som faktiskt gör en redo för att börja jobba redan efter gymnasiet.”


Vad är det bästa med ditt program?

Det bästa med IT-programmet är att det är så många intressanta kurser och innehållet i kurserna är faktiskt kunskaper som gör en redo för att börja jobba redan efter gymnasiet.

Vad vill du göra i framtiden?

I framtiden vill jag bli en nätverkstekniker/nätverksarkitekt och jobba i en miljö där jag hela tiden utvecklas.

Vad är den största skillnaden mellan högstadiet och gymnasiet enligt dig?

Den största skillnaden mellan högstadiet och gymnasiet enligt mig är att kurserna är mer specialiserade efter vilket program man har valt vilket gör att kurserna blir med avancerade och att många kurser bygger på varandra.

Har du några tips till de som snart ska söka gymnasiet?

Det viktigaste tipset jag har för en 9:a inför gymnasievalet är att DU väljer det som DU tycker är intressant och roligt. Detta gäller speciellt för yrkesförberedande program men också för högskoleförberedande program. Om ens studier blir något som man vill göra istället för något som man måste göra så blir gymnasiet 100 gånger enklare och roligare.