På den stora gymnasiemässan i Stockholm samlas såväl nyfikna besökare som representanter från olika gymnasieskolor. För de besökande niondeklassarna närmar sig det stora gymnasievalet – ett val som för många inte är helt lätt. I NTI Gymnasiets monter träffade vi Anna, som läser årskurs tre på Teknikprogrammet på NTI Gymnasiet Stockholm. Vi passade på att fråga henne om tips på hur man ska tänka kring gymansievalet.

 

Vill du dela med dig av några goda råd till de som ska välja gymnasium?

Lyssna inte på dina föräldrar, lyssna inte på dina kompisar – lyssna på din magkänsla och tänk själv! Sedan är det viktigt att komma ihåg att oavsett hur bra det än är att försöka planera för framtiden, så är gymnasiet en tid där det händer mycket. Därför tycker jag att man först och främst ska välja något man faktiskt tycker är roligt. Det går alltid att ändra sig och läsa upp eventuella ämnen som man saknar. Risken om du väljer ett program bara för att det ser bra ut, är att du inte kommer slutföra det för att du saknar motivation. Då är det bättre att välja ett program som du vet att du kommer trivas på. 

 

Varför valde du just teknikprogrammet och fördjupningen Software Development?

Jag var först inne på att gå estetiska programmet, eftersom jag gillar design och att få skapa. Samtidigt kände jag att jag ville ha något som gav lite mer. På teknikprogrammet, som inriktar sig mycket mot spelutveckling, får jag båda delarna samtidigt som jag kommer vara väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden. NTI valde jag för att de har VR- och AR-teknik. Det är få andra skolor som erbjuder den tekniken idag. 

 

Måste man ha förkunskaper inom spelutveckling för att kunna välja det programmet?

Nej, inte alls. Jag kunde typ öppna en Word-fil när jag började programmet. Jag var med andra ord inte särskilt teknisk och därför ganska orolig för hur det skulle gå. Det hade jag inte behövt vara. Lärarna går igenom allt på en grundläggande nivå och anpassar innehållet efter elevernas behov. Flera lärare lägger dessutom upp videor med sina föreläsningar, så om det är något man missat går det att ta igen i efterhand och repetera det man behöver. 

 

Vad är det bästa med NTI Gymnasiet?

Eleverna är helt klart det bästa med skolan! Vi har en fantastisk samhörighet och man känner sig väldigt inkluderad. Vi umgås över program-gränserna och jag upplever varken någon elitism eller hierarki på skolan. Vi har dessutom en jättebra SYV. Hon har svar på alla mina frågor och kan alltid stilla eventuell framtidsoro.

 

NTI Stockholm

 

Läs mer om Teknikprogrammet!