Vanliga frågor om NTI Sundbyberg

Var ligger skolan?

Vi finns bara 15 minuter bort med T-bana från T-centralen, nära Solvalla på Rissneleden 144. Du tar dig enklast till oss med T-bana till Rissne, eller buss till Duvkullavägen eller Skvadronsbacken.

Under 2022-2023 kommer Tvärbanans Kistagren från Norra Ulvsunda via Kista till Helenelund vara igång. Enligt SL kommer sträckan Alvik – Helenelund ta 23 minuter. Rissnes hållplats ligger mitt i sträckan, vilket skapar ett alternativ till resväg!

Hur ser skolan ut?

Vår skola består av fina och ljusa lokaler som är anpassade efter våra olika behov och program. Här kan du se bilder. Det finns en stor matsal, grupprum vägg i vägg med lektionssalarna, uppehållsrum, bibliotek, studierum och många soffor på hela skolan att hänga i på rasterna. Besök oss gärna på öppet hus för att se våra lokaler på riktigt!

Här kan du även gå en 3D-tur i skolans lokaler.

Får jag en dator?

Ja, alla elever lånar en dator från skolan under sin studietid. Datorn är det främsta arbetsverktyget för eleverna på NTI-Gymnasiet Sundbyberg. Den ska klara allt från att rendera animationer till att simulera stora nätverk.
På IT- och Teknikprogrammen har vi HP-datorer. I år fick eleverna på Designprogrammet Apple-datorer, men det kan skilja sig från år till år.

Var kan man göra APL utomslands?

Du som går EE: IT & Nätverk (IT-programmet) hos oss har möjlighet att göra APL utomlands. Vi har i år ett antal APL-platser på t.ex. Irland och i Spanien, men vi samarbetar med många länder.

Vilken mat serveras?

Vi serverar flera olika rätter varje dag. Det finns till exempel alltid ett vegetariskt alternativ till kött- och fiskrätter. Vi strävar efter att servera vegetariskt till alla elever några gånger i månaden för att bidra till ett bättre klimat. Varje dag serveras även en stor salladsbuffé med grönsaker, bönor och t.ex. pasta, så att det går att bygga sin egen lunchsallad om man föredrar det framför varm mat. Vi äter i vår egen matsal mellan 11-13 varje dag. Om vädret tillåter har vi dessutom en uteplats där eleverna kan äta sin lunch i solen!

Äter du särskild specialkost anmäler du det till din mentor eller till skolans administratör.

Hur många elever går på skolan?

Vi är en liten, familjär skola där alla har möjlighet att lära känna alla på skolan. Idag går det 130 elever på skolan, men skolan kommer växa något nästa termin, då vi utökar programmen. Vi värnar om att behålla den lugna miljön som den lilla skolan kan erbjuda – detta uppskattas av våra elever eftersom det skapar en väldigt bra gemenskap.

Hur många elever går det på de olika programmen?

Vi erbjuder 32 platser på våra teoretiska program och 28 platser på de yrkesförberedande programmen.

Erbjuder skolan läxhjälp?

Det går alltid bra att prata med lärarna eller specialpedagogen om läxhjälp. Vi lägger ut studiestöd på ditt schema vid behov. Ofta vill elever ha stöd i matte och svenska och vi lägger stor vikt vid att alla ska få den extrahjälp de behöver.

Var har jag idrott?

Vi har våra idrottslektioner på SATS 15 minuters promenad från skolan.

Hur ser schemat ut?

Lektionerna startar som tidigast 08:30 och slutar senast 16:30. Vissa dagar börjar senare, andra dagar tidigare. Schemat läggs så att varje skoldag ska bli så sammanhängande som möjligt. Här kan du se ett exempelschema.

Får jag ett SL-kort av skolan?

Ja, alla elever får ett SL-kort så att de kan ta sig till och från skolan, idrottshallen, APL och studiebesök.

Vilka språk erbjuder skolan?

I dagsläget har vi japanska steg 1-3 som modernt språk. Det läser du som individuellt val. I år 3 kan du också välja engelska 7 som individuellt val.

Varför ska jag välja NTI Sundbyberg?

Vi förbereder dig för en högskola och ett arbetsliv i ständig förändring med IT som verktyg. Skolans lärare är engageradekunniga och arbetar för alla elevers bästa.

På NTI Gymnasiet får du arbeta med den senaste mjuk- och hårdvaran inom allt från programmering och nätverksteknik till animation och medieproduktion.

Vad är för meritvärde/antagningspoäng på era program?

Medianen på EE: IT & Nätverk (IT-programmet) låg förra året (2020) på 170, och på Teknikprogrammet (TE: Informationsteknik och TE: Produktutveckling) låg medianen på 215-220 beroende på inriktning. .

Hur är lärarna på skolan?

Våra lärare har goda relationer till sina elever och är ”chill” – som våra elever brukar säga! Alla är även behöriga i sina ämnen. Yrkeslärare har inte samma krav på legitimation, men de har relevant utbildning i det de undervisar och i de flesta fall en branscherfarenhet som är värdefull eftersom det ger eleverna den kunskapen som faktiskt behövs ute på arbetsmarknaden.

Är NTI Sundbyberg en friskola?

NTI Sundbyberg är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

Vad är en friskola?

En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria.

Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempel innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.