Framtidens innovationer börjar här!

Till hösten startar vi en ny inriktning på vårt teknikprogram i Uppsala.

”Vi kallar vår fördjupning Innovation Design och ser den som en unik möjlighet för våra elever att utveckla sina idéer till formgiven verklighet med hjälp av digitala verktyg och spännande utrustning i vårt makerspace”, säger Kasper Davidsson som är tekniklärare på NTI Uppsala.

Inriktningen ger dig kunskaper om design och produktutveckling. Idag är nämligen datorstyrd design och digital konstruktion de centrala metoderna och kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Därför läser du flera kurser som digitalt skapande och tillämpad programmering för att kunna hantera innovationsprocesser på ett tidsenligt sätt och vara förberedd för framtidens tekniker.

Utbildningen behandlar designprocessen vilket betyder att du får vara med och skapa en produkt hela vägen från idé fram till en prototyp i en digital och kreativ utbildningsmiljö

Du kommer att arbeta med din färg- och formkänsla samtidigt som du löser problem både teoretiskt och praktiskt. Även om en arkitekt eller formgivare idag i huvudsak arbetar digitalt kommer du även få kunskaper i att arbeta praktiskt med exempelvis 3D-skrivare i vårt makerspace och att skissa för hand i kurser som konstruktion och bild och form.

Skisser och ritningar i både 2D och 3D lär du dig att göra i datorn med hjälp av CAD-program. Du kommer också att få arbeta med många andra program inom layout, design, bild och programmering samt prova på att utveckla med och för VR/AR-miljöer. Genom att designa digitalt kan du visa upp dina konstruktioners färg och form på ett unikt sätt i virtuella miljöer. Med hjälp av dina nya kunskaper kommer du också kunna arbeta med att utveckla spel och andra applikationer för framtidens digitala plattformar.

Programmets kurser inom matematik, fysik och teknik ger dig en bred behörighet till vidare studier inom många områden och inriktningen har gett dig en bra grund för att studera vidare inom design, arkitektur, formgivning, media, reklam eller teknisk högskola.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer design och produktutveckling kan vara industridesigner, formgivare, VR/AR-utvecklare, interaktionsdesigner eller spelutvecklare.