Intresset var större än förväntat och till höstterminen 2018 fylldes de 14 platserna på den helt nya utbildningen. Det handlar om den nygamla vidareutbildningen i form av ett fjärde tekniskt år som NTI Gymnasiet Uppsala äntligen har fått möjlighet att starta efter noggrann prövning av Skolverket. Utbildningen är en ettårig påbyggnad som leder till gymnasieingenjörsexamen. Skolans inriktning är mjukvarudesign.

Utbildningen är utformad tillsammans med lokala företag som erbjuder  praktikperioder i kombination med teoretiska projekt i skolan.

Lärarna Kasper Davidsson och Robin Kastberg undervisar eleverna i programmering i den nybyggda salen som är designad som en modern arbetsplats.

”Det är en efterlängtad utbildning som får en nystart, de nya gymnasieingenjörerna kommer att vara eftertraktade på marknaden”, säger Kasper Davidsson som själv är civilingenjör inom IT och legitimerad lärare i teknik och programmering.

Utbildningen riktar sig till elever som har en examen från teknikprogrammet och ännu inte fyllt 23 år. Kurser inom utbildningen är bl.a. fördjupningar i programmering och teknik samt entreprenörskap och företagande. Inriktningen mjukvarudesign ligger helt i linje med regeringens satsning på digitalisering av skolan.

”Efter examen från utbildningen ska eleverna vara väl förberedda för yrkesverksamhet som gymnasieingenjörer”, säger Susanne Stjernberg som i sin roll som studievägledare får många frågor om hur det är att läsa till gymnasieingenjör på NTI Gymnasiet Uppsala. Ansökan till utbildningen görs samtidigt som till övriga utbildningar på gymnasiet.