Det hela började som ett skolprojekt. Läraren i svenska gav eleverna i klass 16C en uppgift som handlade om att välja en dikt och sedan presentera den på valfritt sätt för sina kamrater. Någon valde att berätta om sin tolkning av dikten, en annan valde att göra ett bildspel till dikten, en tredje skrev en helt egen dikt.

Alex och David, som båda går sista året på estetiska programmet med inriktning musik, frågade läraren om det var ok att tonsätta en dikt. Svaret blev självklart ja och killarna satte genast igång. Efter drygt 10 timmars slit i skolans egen musikstudio kände de sig nöjda. Dikten är skriven av Dan Andersson och heter ”Döden”.  Att de valde just en dikt av Dan Andersson kommer från att David sägs vara släkt med poeten. Alex och David har valt att kalla sin låt ”Talat med döden”.

Under timmarna i studion kom David på och mixade melodin till dikten. David är också den som står för sång, bas, piano samt stråk- och blåsinstrument i låten. Alex spelar gitarr samt trummor och har även hjälpt till med melodi och låtmix. Låten de har gjort har bland annat lagts upp på Spotify och Youtube.

Läraren i fråga är såklart mycket nöjd med killarnas insats och engagemang. Hon säger att när elevers intresse tillåts vara en del av skolan skapas möjligheter till  ett ärligt engagemang och intresse hos eleverna och det gör att uppgifter känns meningsfulla. Det blir på riktigt och inte bara en uppgift.

Sveriges Radio P4 Västmanland fick nys om deras arbete och bjöd in killarna på en intervju. Låten och intervjun från P4 Västmanland hittar ni här;

https://open.spotify.com/track/6g7fYPWntyMGCVtCRDC7R1…

https://t.sr.se/2Fz96hV