Som ni vet togs i dag beslut att rekommendera att ALLA gymnasieelever ska undervisas via distansundervisning (jag kommer att kalla det för fjärrundervisning framöver). Från och med i morgon, onsdag den 18 mars och tills dess att nya besked ges. Detta innebär att vi går in i ett läge vi kallar för NTIG Online.

Det innebär kort och gott att ALL undervisning övergår till att bli digital och baseras på så kallad fjärrundervisning. Fjärrundervisning är detsamma som att all undervisning sker över datorn men med en lärare som håller i undervisningen i realtid och eleverna ska arbeta helt enligt schemat och med de uppgifter eleverna ges av läraren. Vissa områden kan vara svårare att genomföra, de mer praktiska områdena, vilka vi försöker lägga så sent på terminen som möjligt. Men vi kör härmed digital undervisning av fjärrmodell.

Följande gäller alla:

1. Lektionerna sker i enlighet med schemat. Man kommer i tid även till sina fjärrlektioner. Kommer man sent får man sen ankomst. Uteblir man får man ogiltig frånvaro.

1. Länkarna till fjärrlektionerna får eleverna via sina Google Classroom i respektive ämne/kurs. Rektor och biträdande rektor kommer att ”göra lektionsbesök” då och då.
    • Om du har engelska på schemat – gå in i ditt classroom för engelska i tid
    • Klicka på länken till google meet som är delad under ”Klassuppgifter” i alla classroom
    • Stäng av din mikrofon
    • Avvakta instruktioner från läraren
    • Skriv i chatten om du behöver hjälp, läraren talar om vad ni har för förhållningsregler i övrigt
    • Se till att din kamera är på! (vi måste kunna se att alla som säger sig vara på plats är på plats)

1. Eleverna kommer tyvärr inte kunna erbjudas skolmat. Detta är på grund av att själva syftet med att hålla sig hemma är för att minska smittspridningen. Det gäller då samtidigt att undvika att samlas i en skolrestaurang. Det innebär också att ni därhemma måste se till att era elever/barn har tillgång till mat under skoldagarna.

1. Elever som gör APL fortsätter som planerat – om deras APL-plats ändrar förutsättningarna/stänger etc ska eleverna delta i dessa moment via skolan i fjärrundervisning.

1. Har ni bokat utvecklingssamtal har vi även dessa digitalt. Du som förälder eller elev får i så fall en länk till ett Google Meet från din mentor. Du behöver en dator eller telefon med Google Chrome och eventuellt appen Google Meet. Kontakta skolan om du är osäker på hur det fungerar så löser vi det tillsammans.

1. Eleverna måste ha dator och läromedel. Om de har glömt dessa, eller av andra anledningar inte hunnit hämta dessa i skolan är den öppen imorgon under dagen. Det går bra att hämta skolmaterial men inte att sitta kvar i skolan och jobba. Vi rekommenderar inte att resa kommunalt.

1. Eleverna måste ha tillgång till bredbands-Internet där hemma (4G, ADSL, fiber mm). Om ni inte har det måste detta införskaffas (ingår i socialbidragsnormen sedan 2017) alternativt att eleven befinner sig på ex ett bibliotek (rekommenderas inte) eller kommer, friska, till skolan. Kontakta skolan om detta är ett problem så kommer vi tillsammans fram till en lösning.

Det är alltså skarpt läge nu. Vi har inte haft en sådan här situation i samhället tidigare. Det innebär att vi MÅSTE hjälpas åt. Du som elev måste ta ansvar för dina studier och jobba med det du ska jobba med. Om vi märker att elever inte gör det ni ska göra måste vi fundera över andra upplägg för att ni ska få er undervisning, det kan handla om kvällar, helger, lov som behöver tas i anspråk för studier utöver schemalagd tid för att lösa det.

Vi sätter igång detta från 08:30 i morgon bitti 18/3. Eleverna och vi i skolan kommer att behöva få er vårdnadshavares hjälp här. Det kommer att bli svårigheter för vissa elever att hålla studiefokus, för vissa kommer detta sätt att passa ännu bättre än vanliga studier. Det kommer också vara svårt för vissa lärare att bedriva undervisning på ett nytt sätt och hitta lösningar på problem vi inte haft tidigare. Vi måste därför ha tålamod och vara stöttande för varandra.

Elevhälsans personal kommer i stor utsträckning vara på plats i skolan sina vanliga tider. Så också rektor och biträdande rektor.

Om ni har frågor om hur det går för era barn eller om det finns särskilda omständigheter som vi behöver känna till ber vi er att kontakta mentor, elevhälsa eller någon av rektorerna.

Nu kör vi då!

Med vänlig hälsning,