Läs om vår hantering av Covid-19.

Vanliga frågor om NTI Västerås

Var ligger skolan?

Vi befinner oss på Ingenjör Bååths Gata 47 (T6 våning B), precis intill centralstationen.

I skolan finns förutom vanliga klassrum flera salar lämpliga för praktisk tillämpning.

• Ljudstudio med standard som motsvarar TV4 och Sveriges Radio
• Mobil fotostudio
• Nätverkslabb
• Datorlabb
• Naturvetenskapligt labb
• El-sal
• Makerspace

Här kan du gå en 3D-tur i skolans lokaler.

Får jag en dator?

Ja, under din tid på skolan får du låna en dator.

Vilka språk erbjuder skolan?

Vi erbjuder japanska som modernt språk.

Hur många elever går på skolan?

Det går ca 180 elever på skolan.

Hur många elever går det på de olika programmen?

Vi erbjuder 32 platser på våra teoretiska program och 26 platser på de yrkesförberedande programmen.

Var har jag idrott?

Idrotten utövas såväl utomhus som inomhus på flera olika anläggningar i Västerås anpassade utifrån kursmål och aktivitet. Vi erbjuder ett brett utbud av aktiviteter. Eleverna får prova på allt från de vanligaste lagidrotterna till lite mer udda aktiviteter som kampsport, långfärdsskridskor, lacrosse m.m.

Har skolan en matsal?

Eleverna äter lunch på Konserthusterassen där de erbjuds en ordinarie huvudrätt. Är det fisk erbjuder man ytterligare ett alternativ. Salladsbuffé samt bröd och dryck ingår.

Varje elev förses med ett personligt matkort som måste tas med vid varje måltid. Specialkost och allergier meddelas skoladministratören på skolan och registreras på kortet. Förlorat matkort ska även detta meddelas till skoladministratör så det spärras och nytt fås mot kostnad.

Hur ser schemat ut?

Skoldagen börjar 8.30 och slutar 16.30. Sedan kan schemat variera beroende på klass och dag. Ibland börjar man tidigt och slutar tidigt, ibland börjar man senare och slutar lite senare.

Vi arbetar såväl tematiskt som med traditionell klassrumsundervisning.

Erbjuder skolan läxhjälp?

Skolan erbjuder inte läxhjälp, däremot finns naturligtvis lärarna till elevernas hjälp och man kan alltid be de om hjälp med skolarbete utanför lektionstid.

Får jag busskort av skolan?

Vi har många pendlande elever såväl inom länet som utanför. Skolan ligger ett par hundra meter från Västerås tåg- och busstation.

Elever har från sin kommun rätt till reseersättning om bostaden ligger minst 6 km från skolan. Reseersättning söks via respektive folkbokföringskommun och varierar i utformning. Västmanlands lokaltrafik handlägger hela Västmanland.

Varför ska jag välja NTI Gymnasiet Västerås?

NTI Gymnasiet i Västerås är en skola som har många bra förutsättningar: trevliga elever, engagerade utbildare, lugn och modern miljö.

På skolan finns elevråd samt en Here4U grupp. Eleverna har också möjlighet att bli ambassadör och då vara med på mässor och öppet hus.

Är NTI Västerås en friskola?

NTI Västerås är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

Vad är en friskola?

En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria.

Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempel innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.