Anton läser Naturvetenskapsprogrammet på NTI Vetenskapsgymnasiet i Helsingborg, en skola som öppnade 2019. Vi passade på att fråga Anton om gymnasievalet och hur det är att gå på en nystartad skola.

Hur tänkte du när du valde gymnasium? Du valde ju dessutom en nystartad skola?

Jag ville gå på en skola som inte var så stor. Då blir det lugnare i klassen och man kan fokusera mer på pluggandet. Det är spännande att få vara med från starten av en helt ny skola. Vi elever är väldigt delaktiga i planeringen och de beslut som tas. Vi har bland annat två elevgrupper för att ta fram vårt Makerspace och våra elevutrymmen.

Vad var det främsta anledningen till att du valde just NTI?

Jag funderade över många olika skolor och besökte flera öppna hus för att se vad skolorna kunde erbjuda. NTI Vetenskapsgymnasiet kändes bäst både gällande storlek, miljö och lärare. Eftersom skolan inte hade öppnat än fick jag träffa elever från andra NTI-skolor, så jag fick ändå en känsla av hur NTI är. Hittills har skolan levt upp till förväntningarna. De andra skolorna jag besökte kändes inte som min stil. Sånt är förstås svårt att veta innan och därför är det så viktigt att gå på Öppet hus. Det är också en bra idé att skugga på olika skolor.

Vad är det bästa med NTI?

Det är annorlunda att läsa på NTI jämfört med grundskolan eller en stor gymnasieskola. Alla känner alla och vi har fått göra mycket tillsammans. Vi var till exempel på Ven tillsammans med en person från Astronomisk Ungdom, som visade oss hur ett teleskop fungerar. Vi såg bland annat Saturnus ringar, vilket var en häftig upplevelse.

Varför ska man välja NTI Vetenskap?

Det viktigaste är att välja ett program man är intresserad av och en skola man känner att man kommer trivas på. På bara den här korta tiden har jag fått uppleva saker som jag inte fick uppleva under hela högstadiet. Vi har jättebra gemenskap i klassen. Jag känner mina klasskamrater bättre efter 1,5 månad på gymnasiet än vad jag gjorde efter nio år i grundskolan. Man lär sig bättre om man har en bra gemenskap tycker jag. Då blir man motiverad att göra bra ifrån sig samtidigt som skolan blir mycket roligare.