Tänk om vi kunde odla sallad på sidorna av Empire State Building?

Med hydroponisk odling är det inte helt otänkbart. Upptäck framtidens odlingsteknik på NTI!

Hos oss får du som elev arbeta med hydroponisk odling. Det innebär att man odlar i vatten utan jord och tillsätter näringsämnen i vattnet. Genom att använda LED-belysning kan grödor frodas även i mörka utrymmen. Visste du att just hydroponisk odling är en tänkbar lösning för att säkra matförsörjningen?

Elev och lärare arbetar med Hydroponisk odling på NTI Vetenskapsgymnasiet Helsingborg

Framtidens odlingsteknik

Hydroponisk odling är en odlingsteknik man tror användes redan i Babylons hängande trädgårdar för 2500 år sedan. Ändå beskrivs den ofta som framtidens odlingsteknik. Den gör nämligen att vi kan producera mat i princip var som helst: I köket, i den mörka källaren eller varför inte på sidorna av en skyskrapa på Manhattan? Då hydroponisk odling kan ske på höjden är detta ingen omöjlighet. Det är ett yteffektivt, billigt och hållbart sätt att odla som varken kräver jord eller samma mängd vatten som vanlig odling.

Eleven Adam om att odla hydroponiskt

“Det är roligt, för det är ett självständigt arbete som också kräver mycket kreativitet. Man måste hålla igång det hydroponiska systemet på ett bra och säkert sätt. Genom ingenjörsskap, att vi mäter vad som händer och hittar sätt att fixa problemen, hittar vi lösningar till slut. Så man lär sig väldigt mycket.”

Våra elever berättar mer

Internationellt projekt | International project

Vi samarbetar med skolor i Danmark, Holland och Spanien kring hydroponisk odling.

I videon nedan berättar Ulrika Assarehn, rektor på NTI Vetenskapsgymnasiet Helsingborg, och Susanne Ogstrup från Roskilde Technical College om vårt Erasmus+-projekt.

Team up with Ulrika Assarehn (Headmaster at NTI Vetenskapsgymnasiet) and Susanne Ogstrup, Head of education at Roskilde Technical College! In the video they tell about the Erasmus+ project, where four countries (Denmark, Sweden, Netherlands and Spain) and four schools collaborate on hydroponics.

Mer information

Få ännu mer information om vårt internationella projekt och läs om oss på Utbyten.se.

Mer om hydroponisk odling

Hur arbetar vi med odlingarna?

Vi arbetar med hydroponisk odling både på teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet. Eleverna odlar allt från tomater till basilika och får själva ansvara för att hålla grödorna vid liv. Genom att använda moderna digitala verktyg som Pasco-utrustning mäter vi bland annat den elektriska konduktiviteten så att de hydroponiska systemen kan optimeras.

Varför har skolan hydroponisk odling?

Vi är en skola med framtiden i fokus. Där modern teknologi och vetenskap möts kan vi hitta sätt att klara av framtidens miljö- och klimatmässiga utmaningar.

Vår hydroponiska odling i media

Många är nyfikna på vad vi gör på skolan. Radio och tidningsintervjuer har blivit en del av vår vardag vilket vi tycker är jätteroligt! Kika in på artiklarna nedan för att se vad media skriver om oss.

Vill du också utforska hydroponisk odling?

Hos oss får du chansen!

Lämna en intresseanmälan så får du mer information om oss.

Gör en intresseanmälan

Har du några frågor?