Inför NTI Vetenskapsgymnasiet Solnas nystart och har vi intervjuat Nils Etzler, projektledare för skolan samt lärare på NTI Gymnasiet Stockholm. Vi frågade honom om varför man ska söka sig till en nystartad skola, ur planen ser ut för 2019 och vad NTI är för honom.

Vad är NTI för dig?
NTI är en skola som vågar ta nya grepp inom utbildning, men som samtidigt är väletablerad inom teknik, naturvetenskap och design. En gymnasieskola som står sig väldigt väl i en jämförelse.

Vilka program och inriktningar kommer ni ha på skolan?
NANAT och TETEK. Vi kommer här att erbjuda inriktningar mot biovetenskap och bioteknik men där det även finns utrymme att istället läsa renodlad naturvetenskap.

Varför ska man som elev söka till en nystartad skola?
Den stora fördelen med en nystartad skola är att man som elev kan känna känslan av att skapa en ny skola. Det kan vara en väldigt positiv känsla, har vi förstått från elever i andra nyetablerade NTI-gymnasier. Ledningen kommer att vara väldigt måna om att eleverna är involverade, genom till exempel elevföreningar. Samtidigt ger ju NTI Gymnasiets goda varumärke en trygghet. Det har startats många skolor förr, och det nära samarbetet med våra populära systerskolor i innerstan gör också att vi både får får med oss goda lärdomar, och hjälp med lärarförsörjning.

Varför ska man söka sig till er?
NTI Vetenskapsgymnasiet riktar sig till elever med höga ambitioner, med stort intresse för naturvetenskap och teknik och med tanken på att studera vidare efter gymnasiet. Vi tror att vårt läge, precis intill KI, redan har skapat ett intresse för skolan både  från lärare och elever. Samtidigt är vi redan på väg att etablera samarbeten med omkringliggande forskningsmiljöer, som gör att eleverna kan få en tydlig bild av ett eventuellt framtida arbetsliv och vad som pågår i forskningens framkant.Vi kommer även i början av hösten att låta eleverna vara med och etablera ett Makerspace. Det är ett rum med plats för kreativt arbete med hjälp 3D-skrivare, 3D-scanner, mikrodatorer, sensorer, robotteknik m.m. Här kan eleverna kan omsätta idéer i handling, och få en verklig förståelse för teknik- och naturämnena, genom den praktiska tillämpningen.

Berätta om ert senaste öppet hus (med Jacob Michelsen)!
Det öppna hus vi anordnat hade väldigt många besökare. Vi såg att intresset på gymnasiemässan var stort, men antalet besökare var ändå över förväntan. De som kom fick träffa elever från vår systerskola NTI Vetenskapsgymnasiet Stockholm, höra en presentation av Jacob Michelsen som är forskare, utvecklare och designer på svenska institutet RISE, ett av de samarbeten som NTI Gymnasiet har. Jacob gav en fängslande bild av var teknikutvecklingen befinner sig kring VR och ”Internet of Things”, och gav exempel på hur skolorna kan ha nytta av specifika tekniska verktyg i undervisningen. Det bjöds på tilltugg, minglades och besökarna fick chans att ställa frågor.

Varför är det viktigt att elever går på öppet hus?
Det ger förstås dels en chans att bekanta sig med våra lokaler, men inte minst ger det en chans att träffa elever som redan går på NTI Gymnasiet. Många elever är undrande om hur det är att läsa på just teknik- eller naturprogrammet, vilka kurser man läser, hur schemat kan se ut och andra frågor.

Vad är planen för skolan 2019?
Vi börjar med två klasser, och kommer att skapa en skola med spets inom både Tech och Science. Skolan kommer att ligga i den vackra, klassiska gamla och välkända skolbyggnaden på Tomtebodavägen 3A. Vi sitter i fräscha lokaler med modern digital utrustning och med väl utrustade labb (enligt skol- och branschtandard). Eleverna kommer redan från starten att få fundera över vad man vill göra med Makerspace, och vara med och sätta sin prägel på lokalerna – att sätta standarden för vilken typ av skola vi vill ha.